Facebook

Caderea parului

Motivele caderii parului sunt numeroase. Atunci cand caderea parului incepe brusc, cauza poate fi o boala (afectiune febrila, interventie chirurgicala, soc emotional, etc.), alimentatia, medicamente administrate sau nasterea.

In cazul in care caderea parului este treptata si devine mai evidenta cu fiecare an care trece, poate fi vorba de o cadere ereditara a parului. Anumite practici de ingrijire a parului pot, de asemenea, provoca pierderea vizibila a parului.

Mai jos sunt prezentate pe scurt cateva din numeroasele cauze ale caderii parului:

Afectiuni ale parului

• Rarefierea ereditara sau calvitia. Denumita si alopecie androgenetica, aceasta este cea mai frecventa cauza a pierderii parului. La barbatii care sufera de cadere ereditara a parului apare si retragerea liniei parului precum si pierderea parului din partea superioara a scalpului. La femei, pe de alta parte, tendinta este sa se pastreze linia parului, rarefierea devenind vizibila in partea din fata si de sus a scalpului. Foarte rar, barbatii prezinta modelul feminin de cadere ereditara a parului iar femeile prezinta semne de cadere a parului conform modelului masculin. Motivele pentru acest lucru sunt necunoscute.

• Alopecia areata sau pelada. Aceasta boala cauzeaza caderea parului de pe scalp si din orice alta parte a corpului (alopecia universala). Aceasta boala apare la persoane de toate varstele si cauzeaza caderea parului in placi. Cauza este necunoscuta insa sunt citati o serie de factori favorizanti cum ar fi: patogenia autoimuna, factori genetici, stres emotional, deficitul latent de zinc, terenul atopic, tulburari endocrine (boala Basedow, mixedem, boala Addison, insuficienta ovariana, etc).

• Alopecia cicatriceala. Alopecia cicatriceala este o afectiune rara care distruge definitiv foliculii de par ai persoanelor afectate. In locurile in care existau foliculii anterior se formeaza tesut cicatriceal, regenerarea nefiind posibila. Tratamentul incearca sa opreasca inflamatia care distruge foliculii de par. La examenul clinic se observa absenta orificiilor foliculare si uneori un proces inflamator. Dintre cauzele posibile ar putea fi lupus eritematos cronic, lichen plan, boli buloase autoimune, porfirii, ichtioze, sarcoidoza, sindromul de degenerescenta foliculara, pustuloze infectioase, etc).

Boli

• Afectiunile medicale subiacente. Un semn de avertizare pentru aproximativ 30 de boli, caderea parului poate fi adesea oprita sau atenuata cu tratament pentru bolile subiacente. Doua afectiuni medicale subiacente comune care pot cauza caderea parului sunt boala tiroidiana si anemia cauzata de un deficit de fier.

• Anumite tratamente anticancer. Radioterapia si anumite medicamente chimioterapice cauzeaza caderea parului. Desi caderea parului este de obicei temporara, poate fi partea cea mai traumatizanta a terapiei.

• Dermatofitia scalpului. Fara un tratament eficient, aceasta infectie fungica contagioasa, care apare cel mai frecvent la copii, poate provoca calvitia si aparitia unor scuame pe scalp.

• Tricotilomania. Aceasta tulburare de control al impulsurilor face persoanele afectate sa-si smulga in mod repetat propriul par. Pe langa dorinta constanta de a-si smulge parul de pe scalp, cei care sufera de aceasta afectiune spun ca se simt fortati sa-si smulga genele, firele de par din nas, sprancenele, si firele de par din alte parti ale corpului.

Stresul si hormonii

• Stresul fizic. Caderea semnificativa a parului poate sa apara dupa o interventie chirurgicala majora, febra mare, infectie severa sau chiar gripa.

• Hormonii fluctueaza. O modificare dramatica a nivelurilor de hormoni poate provoca caderea parului – mai ales la femei. Caderea parului este comuna in timpul menopauzei si dupa nastere din cauza scaderii nivelului de estrogen. Atunci cand caderea parului este cauzata de scaderea nivelurilor de estrogen, aceasta este de obicei temporara iar in timp parul se regenereaza. Femeile cu varsta de minim 40 de ani nu trebuie sa se astepte ca parul sa se regenereze la fel ca in tinerete.

sursa: www.medic-dermatolog.ro

Programare online

Numele dvs. (*)

Va rugam introduceti numele!
Telefon (*)

Va rugam sa introduceti un nr. de telefon!
E-mail (*)

Va rugam sa introduceti e-mailul dvs!
Departament (*)

Va rugam alegeti un departament
(*)

Alegeti data programarii!


  Alegeti alte caractere
Caracterele nu au fost introduse corect!